Skip to main content

De 5 webdesign trends van 2019.

Benieuwd welke webdesign trends in 2019 in zijn?

Een flinke verschuiving van flat en material design naar jaren 80 kleuren, brutal design en buiten de lijnen. In dit lijstje laten we zien welke webdesign trends je niet kunt missen.

1 Vloekend webdesign, brutalism design

De meest opmerkelijke design trend van 2019 is wel het ‘brutal webdesign’. Deze trend heeft een duidelijke overeenkomst met je jaren 80-trainingspak. Felle uitgesproken kleuren, gebrek aan rechtlijnigheid, drop shadows en gradients.

Deze trend is even wennen, maar de lelijkheid went snel! Check hier ook de brutalist websites.

5 webdesign trends 2019 Snugger

2 A-symmetrisch en gebroken design

Asymmetrical layout is de trend voor websites van vandaag de dag. Normaliter is webdesign gegoten in een grid, rechte rijen en kolommen en alles is gegoten binnen lijnen en vakken. Toen we konden gaan scrollen was daar de geboorte van het ‘Editorial Design’, wat afgekeken is van de glossy tijdschriften. Juiste voorbeelden zijn de website van Apple, of de scheve opbouw van Poppodium de Gebr. de Nobel of de website van Daniel Spatzek.

3 Kleur uit de jaren 80

De 80’s back at ya! Gradients, felle kleuren en vloekende tegenstellingen. Ook is grain texture bezig met een comeback, check: GILK, IDFA, increment.

4 UI animatie & illustratie

User interface is niet weg te denken, hoe kunnen we de bezoeker op de juiste manier bespelen met animaties, micro motion en interacties. Met UI-animatie geeft antwoord op een vraag van de bezoeker. Denk aan het toevoegen van een product in je winkelwagen, zoals bij Le Cafe Noir of het verwerken van een theme in je website zoals het waterbedrijf Oasen goed doet. Ook abstracte illustraties met menselijke tinten worden steeds meer gebruikt, check de website van Intercom of Airtable.

Meer over UI-animatie? Ga naar material.io!

5 Mobile, mobile & mobile first!

Het moet nog gezegd worden: mobile first design. Dit is eigenlijk geen trend maar maar noodzakelijk goed. Google beloont websites die op alle toestellen makkelijk te navigeren zijn met betere rankings. Ook is de bouncerate van de website en pagina’s van  invloed op de waarde die Google aan de website geeft. Als bezoekers een website snel weer verlaten zonder door te klikken, geeft dit een negatief signaal aan Google. Anders bekeken: Google beloont websites die op alle toestellen makkelijk te navigeren zijn met betere rankings.

Onder millennials heeft de smartphone afgelopen jaar in ieder geval de koppositie overgenomen als het gaat om meest gebruikte online device. Zullen oudere generaties dit voorbeeld gaan volgen?

webdesign trends 2019 Snugger