In deze WordPress Handleiding kun je stap voor stap lezen hoe WordPress aan
de back-end (achterkant van je website) werkt. Je kunt hier vinden hoe je teksten, afbeeldingen en content aanpast en toevoegt. Na het lezen van deze handleiding ben je in staat om je eigen website aan te passen en uit te breiden.
Heb je nog geen WordPress website? Bij ons kun je een website laten maken!
Kies hieronder jouw startpunt
Om in te loggen bij jouw WordPress website ga je naar jouwdomein.nl/wp-admin.php
Werkt dit niet? Geen zorgen! Het is gebruikelijk om inlog URL, om veiligheidsredenen, van je website aan te passen. Snugger veranderd de login pagina naar: jouwdomein.nl/login. In hoofdstuk 8 Plugins leggen we uit met welke plugin we dit doen.
Voer je gebruikersnaam (of e-mailadres) en je wachtwoord in en klik op inloggen. Je gebruikersnaam en wachtwoord heb je zelf aangemaakt als je WordPress handmatig geïnstalleerd hebt, of deze krijg je via je hosting provider als je een automatische installatie hebt.
Je komt nu bij de inlogpagina van jouw WordPress website
Na het inloggen zie je het WordPress dashboard. Het dashboard geeft een overview van je website weer. Hier zie je hoeveel pagina’s, berichten en reacties je hebt, informatie over diverse plugins enzovoort.
De linkerkolom is het belangrijkste, dit is het menu van de beheersomgeving van WordPress. Dit menu kan verschillen per gebruiker en welke rollen deze heeft toegewezen. De verschillende gebruikersrollen behandelen we in hoofdstuk 9 Gebruikers
De knoppen
Berichten: de plek waar je artikelen en blogberichten kunt schrijven. Deze worden daarna aan je blog pagina toegevoegd.
Media: een overzicht van alle bestanden die je geüpload hebt naar WordPress.
Pagina’s: de plek waar je een nieuwe pagina aanmaakt.
Reacties: als je bezoekers reageren op je artikelen en blogberichten dan kun je deze hier zien.
Weergave: hier kun je het thema veranderen, de menu’s beheren en andere lay-out zaken aanpassen.
Plugins: hier staan alle plugins van je website. Dit zijn toevoegingen aan je website, zoals het contact formulier en seo functionaliteit.
Gebruikers: hier staan alle gebruikers die toegang hebben tot het admin panel. Hier kun je de gebruikers beheren.
Extra: hier kun je eigen code toevoegen en de huidige code aanpassen.
Instellingen: hier vind je de instellingen van WordPress zelf.
Updates
WordPress is continu in ontwikkeling. Er wordt door een groot team van developers gewerkt om de WordPress core te voorzien van de nieuwste functionaliteiten en om alle mogelijke bugs eruit te halen. Naast de core van WordPress heb je een WordPress theme en plugins. Deze drie componenten moeten regelmatig geüpdatet worden om onder andere goed beveiligd te zijn.
WordPress core
De WordPress core wordt meerdere malen per jaar geüpdatet. Met deze update worden bugs en foutjes verwijderd, waardoor hackers bijvoorbeeld binnen kunnen dringen. Ook worden de nieuwste functionaliteiten toegevoegd. Het is zaak om deze updates uit te voeren omdat dit de veiligheid verbeterd. Doe deze updates gecontroleerd, het kan namelijk zijn dat een nieuwe update gaat conflicteren met bijvoorbeeld een plugin. Zorg daarom altijd voor een backup.
Plugins
Je gebruikt een aantal plugins. Ook deze plugins moeten regelmatig geüpdatet worden. Plugins zijn de grootste veroorzaker van hacks omdat ze een stukje code toevoegen aan we core, en hier kan een opening gecreëerd zijn voor hackers. Wij raden aan om alleen plugins te gebruiken die veel gebruikt worden en om ze vervolgens altijd up-to-date te houden.
Theme
Als je een free of premium theme gebruikt moet deze ook geüpdatet worden.
Update stappenplan
Wij kunnen deze updates voor je uitvoeren, bekijk onze onderhoudspakketten. Hieronder het stappenplan voor veilig updaten.
- Maak een backup van je website & database
- Update je plugins
- Zet alle plugins uit
- Update theme files
- Update core van WordPress
- Zet plugins 1 voor 1 aan
- Controleer nu je hele website
- Maak (nog een) een backup van je website & database
- Los eventuele fouten op
Met de knop “Pagina’s” kun je pagina’s toevoegen of aanpassen. Je website heeft al een aantal pagina’s, zoals de homepage, contactpagina en andere pagina’s. Daarnaast kun je hier nieuwe pagina’s toevoegen.
Je pagina bewerken
Wanneer je op de titel van een pagina klikt kom je in de bewerkingsmodule van die pagina.
Pagina titel
Je ziet bovenaan de pagina: “Pagina bewerken”. Daaronder zie je de pagina titel. De pagina titel is de titel die (meestal) wordt weergegeven bovenaan je pagina.
Permalink
Direct onder de pagina titel zie je “Permalink” staan, door op “Bewerken” te klikken kun je deze bewerken. De permalink is de url of het website adres van je pagina. Deze moet kort en bondig beschrijven waar je pagina over gaat. Dit is ook belangrijk voor de vindbaarheid. Als je een pagina of landingspagina maakt die vindbaar moet worden in Google dan moet je het zoekwoord verwerken in de permalink. Ga naar hoofdstuk 11 Instellingen om permalinks aan te passen.
Content op je pagina bewerken
Het bewerken van content op je pagina is simpel. Je kunt gebruik maken van de “Default editor”. Dit is de standaard WYSIWYG (Whats You See Is What You Get) bewerker. Deze bewerker doet wat het zegt, wat je ziet is wat je krijgt.
In deze handleiding maken we gebruik van een page builder. De “Swift Page Builder”. Zie je de page builder nog niet? Klik op “Use Page Builder”.
Bewerk content
De page builder maakt alles makkelijk visueel in blokken, zoals: blank space, boxed content en images. Al deze blokken kun je gemakkelijk aanpassen door op dit icoontje te drukken: .
Meta options aanpassen
De “Meta Options” kun je vinden onder je pagina content. Dit is een belangrijk onderdeel van je pagina. Hier kun je per pagina aanpassingen doen. Deze opties zijn per WordPress theme verschillend.
Page Title
Hier stel je in of je een pagina titel bovenaan je pagina wilt laten zien. Als je deze optie aanzet kun je daaronder een titel invoeren en instellingen wijzigen
Page Background
Hier kun je een achtergond instellen en aanpassen, deze optie gebruiken wij niet.
Page Header
Hier stel je in of je een page header wilt laten zien. Wij werken vaak met een Page Slider, de foto met titel bovenaan een pagina. Deze stel je hier in. Kies bij de optie “Page Slider” voor Swift Slider. Vervolgens stel je in welke categorie je wilt laten zien en hoe hoog de slider moet zijn.
Page Meta
Hier kun je onder andere instellen om een One Page Navigation in te stellen. En je kunt hier top & bottom spacing aan of uitzetten.
Sidebar Options
Hier kun je instellen om een sidebar te tonen. Bij normale pagina’s gebruiken we dit zelden. Voor een berichtenpagina/blogpagina is het wel interessant.
Yoast SEO
De plugin Yoast SEO raden wij aan om de juiste informatie aan de zoekmachine te verschaffen. In hoofdstuk 8 Plugins kun je lezen hoe je een plugin installeert.
Snippet voorbeeld
In het Snippet voorbeeld kun je bekijken hoe je ingevulde gegevens er in Google uit komen te zien.
SEO-titel
De SEO-titel is de titel van je pagina of bericht gericht aan de zoekmachine. In deze titel leg je kort en bondig, in maximaal 65 karakters, uit waar je pagina of bericht over gaat. Verwerk hier ook je zoekwoorden in.
Slug
De slug is de url van je pagina of bericht. Zoals te zien is op de afbeelding is de slug leeg, dit komt omdat het om de homepage gaat. Als het een subpagina is, zoals: wijzijnsnugger.nl/website-laten-maken dan is /website-laten-maken de slug.
Meta omschrijving
De meta omschrijving is de omschrijving over je pagina of bericht gericht aan de zoekmachine. In deze omschrijving leg je uit, in maximaal 160 karakters, waar de pagina over gaat.
Focus trefwoord
Voer hier je het focus keywoord of keyphrase (combinatie van een aantal woorden) in. Yoast SEO laat je direct zien waarop je je kunt verbeteren in de analyse.
Met de knop “Berichten” kun je berichten toevoegen of aanpassen. Berichten zijn in de basis hetzelfde als pagina’s. Als je een blogpagina op je website hebt dan gebruik je berichten om hier een artikel of blogbericht toe te voegen (of aan te passen).
Categorieën
Het grote verschil met pagina’s is dat je berichten kunt indelen in categorieën. Als je bijvoorbeeld een blog hebt over dieren, en je schrijft elke week een blog over een diersoort, dan kun je de blog een categorie meegeven, bijvoorbeeld: “katten” of “honden”. Zo verschijnen alle blogs over het desbetreffende dier in die categorie. Er wordt door WordPress automatisch een categorie pagina gemaakt.
Als je een bericht maakt kun je (rechts in beeld) een categorie meegeven.Er kunnen meerdere categorie gebruikt worden. Maak een nieuwe categorie door te klikken op de link: “nieuwe categorie toevoegen”. Er kunnen meerdere categorie gebruikt worden.
Alle categorieën kun je bewerken door op de knop “categorieën” te klikken.
Tags
Naast de categorie kun je ook een “tag” meegeven aan een bericht. Een tag kun je zien als een # bij Instagram. Het is een zoekwoord wat van toepassing is op de content. Dus schrijf je een blog over honden en specifiek over voer, dan tag je het bericht met: “voer”. Alle berichten met dezelfde tag worden evenals een categorie samengevoegd. Als je op de tag “voer” klikt dan zie alle berichten met die tag. Deze pagina maakt WordPress ook automatisch aan.
Alle tags kun je bewerken door op de knop “tags” te klikken.
Met de knop “Media” kun je afbeeldingen, videos en bestanden toevoegen of aanpassen. Je zult deze knop niet vaak gebruiken, je kunt namelijk tijdens het maken van een pagina of bericht ook media items toevoegen.
Nieuwe media toevoegen
Klik in het hoofdmenu op “Nieuw bestand”. Hier kun je vervolgend bestanden toevoegen door ze naar het vak te slepen of door te bladeren door je bestanden.
Formaat
Het is belangrijk dat je de media items zo klein mogelijkheid houdt. Hoe kleiner je bestanden hoe sneller ze geladen kunnen worden. Afbeeldingen hoeven niet groter te zijn (qua pixels) dan een computerbeeldscherm. Ga dus uit van de meest gebruikte schermen, maak je afbeeldingen niet groter dan 1300 pixels breed.
Comprimeer afbeeldingen TIP!
Afbeeldingen die je toevoegt moeten dus zo klein mogelijk zijn. Ook kun je de afbeelding verkleinen door het te comprimeren. Je kunt dit op diverse manieren doen, in Photoshop (met de optie: opslaan voor web), via de website TinyPNG (comprimeert ook JPG) of via een plugin zoals WPSmush.
Top 3 Screen Resolutions | ||
---|---|---|
1 | 640×360 | 20.15% |
2 | 1366×768 | 14.47% |
3 | 1920×1080 | 7.20% |
Details van een afbeelding of video
Als je een foto of video upload dan krijg je het scherm op de afbeelding te zien. Het is belangrijk dat je de volgende stappen volgt.
Uploaden
Als je een pagina of bericht maakt gericht op een bepaald keyword dan is het aan te raden om dit keyword in je afbeelding/media item terug te laten komen. Dit begint met de bestandsnaam, dus de naam voordat je het gaat uploaden. Gebruik hierin al het keyword.
Titel
De titel is zichtbaar als je met je muis over je afbeelding of video gaat. Bij de titel geef je aan wat de titel van de afbeelding is. Gebruik in de titel ook het keyword van je pagina of bericht.
Onderschrift
Het onderschrift is zichtbaar onder je afbeelding. Dit is wel afhankelijk van welk WordPress theme je gebruikt. Wij gebruiken dit nauwelijks.
Alt-tekst
De alt-tekst wordt ingevuld als de titel van een afbeelding en geeft een samenvatting van wat er te zien is op de afbeelding. Voor zoekmachines is een alt-tag belangrijke extra informatie omdat deze de afbeelding niet kunnen lezen. Voor mensen met een visuele beperking is een alt-tag ook handig. Gebruik in de alt-tag altijd het keyword waarop de pagina of het bericht is gericht.
Beschrijving
Dit is een uitgebreide beschrijving van het item. Wij gebruiken dit nauwelijks.
Met de knop “Reacties” kun je reacties bekijken of aanpassen.
Overzicht van al je reacties
WordPress biedt de optie om bezoekers te laten reageren op pagina’s en berichten. Dit kun je per pagina of bericht instellen. Kun je dit niet instellen? Klik op “scherminstellingen” rechts bovenin het scherm en vink “reacties” aan.
De optie “trackbacks en pingbacks” kun je ook aan of uit vinken. Als een reactie wordt geplaatst door een andere website dan wordt er automatisch een link naar de website geplaatst, een soort bedankje. De instellingen rondom “reacties” kun je vinden in hoofdstuk 11 Instellingen.
Bij “weergave” kun je veranderen hoe je website eruit ziet en hoe hij zich gedraagt. Als je website door ons is gebouwd dan hoef je deze instellingen niet aan te passen. Hieronder een uitleg per subonderdeel van “weergave”.
Thema’s
Bij thema’s kun je een thema uitkiezen die geschikt is voor jouw website. Er zijn verschillende soorten thema’s.
Gratis WordPress theme
Er zijn heel veel gratis WordPress themes. Op de website van WordPress zijn al meer dan 4500 gratis thema’s te vinden. Het nadeel van zo’n gratis thema is dat je vaak beperkte mogelijkheden hebt. Ook gebruiken miljoenen mensen en bedrijven hetzelfde theme waardoor je ook niet onderscheidend gaat zijn.
Premium WordPress theme
Wij werken altijd met een op maat gemaakt theme of een premium WordPress theme. Een premium WordPress theme is een betaald theme waarbij je de rechten van het thema koopt. Dit heeft als voordeel dat je de website in zijn geheel kunt customizen en dat je alles naar wens aan kunt passen.
Op maat WordPress theme
Wij bouwen ook op maat WordPress themes. Hierbij kunnen we precies bouwen wat jij wilt. Het voordeel is dat alles mogelijk is en het nadeel is dat maatwerk tijd kost.
Customizer
De customizer is een bewerker voor je lay-out die je live kunt volgen. Je kunt aan de linkerkant, in het menu, aanpassingen doen welke aan de rechterkant direct zichtbaar zijn. De precieze opties binnen het menu zijn afhankelijk van je WordPress theme. De opties die je altijd hebt:
- Thema activeren: Kies hier je thema.
- Site identiteit: Hier kies je de hoofdtitel en ondertitel voor je website. Je kunt ook hier een favicon instellen.
- Menu’s: Je kunt hier je menu koppelen aan een locatie (main menu, footermenu)
- Widgets: De widgets die je in kunt stellen op diverse plekken binnen je website.
- Statische startpagina: Hier stel je in wat je startpagina is. Dit kan een (statische) homepage zijn maar ook een berichtenpagina (blog).
- Extra CSS: Hier kun je CSS toevoegen om je theme verder aan te passen.
Widgets
Met widgets kun je extra opties aan je website toevoegen. Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld header widgets, sidebar widgets of footer widgets. Ook weer afhankelijk van je WordPress theme. Je kunt de diverse widgets makkelijk slepen naar een gewenste locatie (sidebar one of footer column 1). Op de desbetreffende pagina of het bericht kun je bij de “Meta Options” kiezen of je een sidebar wilt tonen. Lees in hoofdstuk 3 Pagina’s plaatsen en aanpassen meer over Meta Options.
Veelgebruikte widgets
Widgets kun je op veel manieren inzetten. Voor een blog pagina wordt het veel gebruikt als sidebar, hierin kun je bijvoorbeeld “recente berichten” of “categorieën” tonen. Op pagina’s wordt het vaak gebruikt als footer. In de footer kun je bijvoorbeeld een Facebook button plaatsen, portfolio items uitlichten, recensies laten zien of de laatste blog berichten laten zien.
Menu’s
In het item “menu” kun je menu’s maken en ze een plek geven. De menu’s kunnen ingesteld worden als bijvoorbeeld hoofdmenu, mobiel menu en footer menu.
Menu aanmaken of aanpassen
Je kunt “een menu selecteren om te wijzigen” of “een nieuw menu aanmaken“. Je ziet aan de linkerzijde een overzicht van alle pagina’s op je website. Ook zie je: “Berichten“, “Aangepaste links” en “Categorieën“. Vanuit deze opties kun je een selectie aan het menu toevoegen door ze te selecteren en vervolgens te klikken op: “aan menu toevoegen”.
Menu structuur
De selectie staat nu in je menustructuur, deze structuur kun je naar wens aanpassen. De menu items kun je van volgorde veranderen door ze te slepen. Je kunt een submenu item maken (zie groene pijl) door hem een stukje naar rechts te slepen.
Menu volgorde en rangschikking
Nu de volgorde van het menu goed is kun je de losse menu items (knoppen) nog verder customizen. Klik op het pijltje rechts van het menu item, het menu klapt uit. Je ziet “Navigatielabel” en “Titelattribuut” staan. Het navigatielabel is de titel van je menuknop (dit kan dus verschillen van je pagina titel). Het titelattribuut is de tekst die bezoekers zien als met de muis over het menu item gaan. Je kunt ook het menu item verwijderen. De verdere opties verschillen per WordPress theme.
Menu instellingen
Bij “menu instellingen” kun je het menu toewijzen aan een locatie door de locatie aan te vinken. Je kunt dus verschillende menu’s maken en gebruiken, bijvoorbeeld een mobiel menu met minder opties of een footer menu met extra landingspaginas. Je kunt ook kiezen voor “Voeg automatisch nieuwe top-level pagina’s toe aan dit menu”, dan worden nieuwe pagina’s automatisch aan het menu toegevoegd.
Editor
De editor (of bewerker) is de plek waar al je theme bestanden staan, zoals: de header, pagina templates, de footer en de stylesheets. Dit vergt technische kennis, als je hier iets verkeerd doet kan het ertoe lijden dat je website niet (goed) meer werkt. Als je beslist om dit wel te doen dan raden wij aan om een backup te maken. Wij gebruiken altijd: UpdraftPlus WordPress Backup Plugin. Je kunt er ook voor kiezen om met een child theme te werken, bij een toekomstige update ben je niet je aanpassingen kwijt. Bekijk ook onze onderhoudspakketten om het updaten uit te besteden.
Met de knop “Plugins” kun je plugins toevoegen en updaten. Plugins zijn een extra functionaliteit aan je website. Denk aan een contactformulier, een chatfunctie of een social media knop. Beperk het plugin gebruik wel tot het minimum, hoe meer plugins hoe groter de kans op fouten en een trage website.
Overzicht van al je plugins
Als je op “plugins” klikt zie je een overzicht van alle geïnstalleerde plugins. Om een plugin werkend te maken moet hij “geactiveerd” worden. Om een plugin uit te schakelen klik je op: “deactiveren”. Ook zie je hier of je plugins moet updaten. Als je plugins gaat updaten, zorg altijd voor een backup. In de afbeelding zie je dat al onze plugins up-to-date en geactiveerd zijn.
Nieuwe plugin toevoegen
Klik in het hoofdmenu op “Nieuwe plugin”. Zoek de gewenste plugin, bijvoorbeeld: Contact form 7 of Yoast seo. Klik dan op “nu installeren” en vervolgens op “activeren“. Nu is de plugin werkend. Je kunt de plugin zelf nu gaan aanpassen naar wens, bekijk ook een handleiding van de maker van de plugin.
Plugins up to date houden
Het is belangrijk om je plugins (en je WordPress core en theme) up to date te houden. Als er onder een plugin een balkje verschijnt met: Er is een nieuwe versie van PLUGIN-NAAM beschikbaar. Details van versie bekijken of nu bijwerken. Dan klik je op “nu bijwerken”. Zorg wel altijd dat je een backup maakt voor het bijwerken van alle plugins en andere files. Bekijk in hoofdstuk 2 Het Dashboard hoe je een update uitvoert.
Must have plugins TIP!
Goede plugins zijn een verrijking van je website, let wel op dat je er niet teveel hebt en dat je alleen “goede” plugins installeert (plugins met veel downloads).
Veiligheid: All In One WP Security
Zoekmachine optimalisatie: Yoast SEO
Contactformulier: Contact form 7
Afbeeldingen comprimeren: WP Smush – WordPress
Live chat functie: Tawk Live Chat
Snelheid: Far Future Expiry Header & Autoptimize
Met de knop “gebruikers” kun je gebruikers toevoegen of aanpassen.
Gebruikersrollen
WordPress kent verschillende gebruikersrollen. Deze gebruikersrollen leggen we stuk voor stuk uit.
Beheerder (Administrator)
De rol voor de baas. De beheerder heeft alle rechten. Als beheerder van de website kun je andere gebruikers beheren en aanmaken, plugins verwijderen en thema’s installeren. Kortom, de beheerder kan alles.
Redacteur (Editor)
De rol voor een content manager. De redacteur heeft toegang tot alle content. Dus de redacteur kan berichten en pagina’s maken en aanpassen, media uploaden en reacties beheren. De redacteur kan geen instellingen, plugins en widgets aanpassen.
Auteur (Author)
De rol voor een gastblogger. De auteur kan alleen berichten plaatsen en aanpassen (alleen eigen geplaatste berichten).
Schrijver (Contributor)
De rol voor (meerdere) gastbloggers. De schrijver kan alleen berichten schrijven maar niet publiceren. In plaats van “publiceren” staat er “inzenden voor beoordeling”. De schrijver kan ook geen foto’s toevoegen, dit moet de redacteur of beheerder doen. Een redacteur of beheerder kan het bericht vervolgens publiceren.
Abonnee (Subscriber)
De rol voor een trouwe fan. De abonnee kan niets meer dan een bezoeker. Alleen inloggen en een reactie onder een bericht of pagina plaatsen.
Eigen rol bepalen
Je kunt je eigen rol bepalen. Hiervoor maak je gebruik van de plugin: User Role Editor Plugin.
Met de knop “extra” kun je tools/gereedschappen toevoegen of aanpassen.
Beschikbare middelen
Als je op “extra” klikt kom je uit bij de subpagina “beschikbare middelen“. Hier vind je een aantal tools. De eerste tool is “Press This”, hiermee kun je content kopiëren van andere website’s en op je eigen website publiceren. Gebruik deze tool niet, het is namelijk duplicate content en dat wordt afgestraft door Google.
Importeren
Hier vind je handige tools om zaken te kopiëren uit externe bronnen zoals: Tumblr of Blogger maar ook van andere WordPress websites.
Exporteren
Om gegevens te kunnen importen moeten ze eerst geëxporteerd worden, dat kan via deze tool. Het kan ook (beter) via de MySQL admin, dan export je direct de database naar de nieuwe plek.