Skip to main content
WordPress handleiding

7. Weergave opties

By 9 maart 2017maart 20th, 2018No Comments

Bij “weergave” kun je veranderen hoe je website eruit ziet en hoe hij zich gedraagt. Als je website door ons is gebouwd dan hoef je deze instellingen niet aan te passen. Hieronder een uitleg per subonderdeel van “weergave”.

Thema’s

Bij thema’s kun je een thema uitkiezen die geschikt is voor jouw website. Er zijn verschillende soorten thema’s.

Gratis WordPress theme

Er zijn heel veel gratis WordPress themes. Op de website van WordPress zijn al meer dan 4500 gratis thema’s te vinden. Het nadeel van zo’n gratis thema is dat je vaak beperkte mogelijkheden hebt. Ook gebruiken miljoenen mensen en bedrijven hetzelfde theme waardoor je ook niet onderscheidend gaat zijn.

Premium WordPress theme

Wij werken altijd met een op maat gemaakt theme of een premium WordPress theme. Een premium WordPress theme is een betaald theme waarbij je de rechten van het thema koopt. Dit heeft als voordeel dat je de website in zijn geheel kunt customizen en dat je alles naar wens aan kunt passen.

Op maat WordPress theme

Wij bouwen ook op maat WordPress themes. Hierbij kunnen we precies bouwen wat jij wilt. Het voordeel is dat alles mogelijk is en het nadeel is dat maatwerk tijd kost.

Customizer

De customizer is een bewerker voor je lay-out die je live kunt volgen. Je kunt aan de linkerkant, in het menu, aanpassingen doen welke aan de rechterkant direct zichtbaar zijn. De precieze opties binnen het menu zijn afhankelijk van je WordPress theme. De opties die je altijd hebt:

  • Thema activeren: Kies hier je thema.
  • Site identiteit: Hier kies je de hoofdtitel en ondertitel voor je website. Je kunt ook hier een favicon instellen.
  • Menu’s: Je kunt hier je menu koppelen aan een locatie (main menu, footermenu)
  • Widgets: De widgets die je in kunt stellen op diverse plekken binnen je website.
  • Statische startpagina: Hier stel je in wat je startpagina is. Dit kan een (statische) homepage zijn maar ook een berichtenpagina (blog).
  • Extra CSS: Hier kun je CSS toevoegen om je theme verder aan te passen.

Widgets

Met widgets kun je extra opties aan je website toevoegen. Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld header widgets, sidebar widgets of footer widgets. Ook weer afhankelijk van je WordPress theme. Je kunt de diverse widgets makkelijk slepen naar een gewenste locatie (sidebar one of footer column 1). Op de desbetreffende pagina of het bericht kun je bij de “Meta Options” kiezen of je een sidebar wilt tonen. Lees in hoofdstuk 3 Pagina’s plaatsen en aanpassen meer over Meta Options.

Veelgebruikte widgets

Widgets kun je op veel manieren inzetten. Voor een blog pagina wordt het veel gebruikt als sidebar, hierin kun je bijvoorbeeld “recente berichten” of “categorieën” tonen. Op pagina’s wordt het vaak gebruikt als footer. In de footer kun je bijvoorbeeld een Facebook button plaatsen, portfolio items uitlichten, recensies laten zien of de laatste blog berichten laten zien.

Menu’s

In het item “menu” kun je menu’s maken en ze een plek geven. De menu’s kunnen ingesteld worden als bijvoorbeeld hoofdmenu, mobiel menu en footer menu.

Menu aanmaken of aanpassen

Je kunt “een menu selecteren om te wijzigen” of “een nieuw menu aanmaken“. Je ziet aan de linkerzijde een overzicht van alle pagina’s op je website. Ook zie je: “Berichten“, “Aangepaste links” en “Categorieën“. Vanuit deze opties kun je een selectie aan het menu toevoegen door ze te selecteren en vervolgens te klikken op: “aan menu toevoegen”.

Menu structuur

De selectie staat nu in je menustructuur, deze structuur kun je naar wens aanpassen. De menu items kun je van volgorde veranderen door ze te slepen. Je kunt een submenu item maken (zie groene pijl) door hem een stukje naar rechts te slepen.

Menu volgorde en rangschikking

Nu de volgorde van het menu goed is kun je de losse menu items (knoppen) nog verder customizen. Klik op het pijltje rechts van het menu item, het menu klapt uit. Je ziet “Navigatielabel” en “Titelattribuut” staan. Het navigatielabel is de titel van je menuknop (dit kan dus verschillen van je pagina titel). Het titelattribuut is de tekst die bezoekers zien als met de muis over het menu item gaan. Je kunt ook het menu item verwijderen. De verdere opties verschillen per WordPress theme.

Menu instellingen

Bij “menu instellingen” kun je het menu toewijzen aan een locatie door de locatie aan te vinken. Je kunt dus verschillende menu’s maken en gebruiken, bijvoorbeeld een mobiel menu met minder opties of een footer menu met extra landingspaginas. Je kunt ook kiezen voor “Voeg automatisch nieuwe top-level pagina’s toe aan dit menu”, dan worden nieuwe pagina’s automatisch aan het menu toegevoegd.

Editor

De editor (of bewerker) is de plek waar al je theme bestanden staan, zoals: de header, pagina templates, de footer en de stylesheets. Dit vergt technische kennis, als je hier iets verkeerd doet kan het ertoe lijden dat je website niet (goed) meer werkt. Als je beslist om dit wel te doen dan raden wij aan om een backup te maken. Wij gebruiken altijd: UpdraftPlus WordPress Backup Plugin. Je kunt er ook voor kiezen om met een child theme te werken, bij een toekomstige update ben je niet je aanpassingen kwijt. Bekijk ook onze onderhoudspakketten om het updaten uit te besteden.

Ga naar het volgende hoofdstuk

9 maart 2017

8. Plugins

9 maart 2017

9. Gebruikers

9 maart 2017

10. Extra

10 maart 2017

11. Instellingen

WhatsApp WhatsApp ons direct!